Programma kennisconferentie: Meer meisjes in mbo Techniek

13-01-20 | 0 Reacties

Datum: 24 januari 2020

Locatie: In de Driehoek, Utrecht

Dagvoorzitter: Esther van der Voort

9.30   Inloop met koffie en thee

10.00 Opening en welkom

Met:

 • Cocky Booij, directeur VHTO
 • Marc van Campenhout, lid Raad van Bestuur Curio

10.15 Lezing

Door: Kristel Groenenboom

Kristel is ondernemer in de techniek en schreef het boek Mag ik meneer Kristel even spreken? Een boek vol anekdotes over waar je als vrouw in de wereld van de techniek tegenaan loopt. Ze kan zo als geen ander concreet maken waar meisjes en vrouwen die zich in de techniek begeven dagelijks mee te maken hebben. Kristel maakt zo het thema van de conferentie tastbaar. Haar lezing sluit ze af met een kort gesprek met een aantal vrouwelijke studenten en ze geeft hen tips.

Zie: www.meneerkristel.nl

10.40 In gesprek met vrouwelijke studenten

11.00 Lezing Meisjes in mbo techniek: niet omdat het kan, maar omdat het moet

Door: Birgit Pfeifer, practor Verschillen waarderen

Inhoud: In de lezing worden onbewuste vooroordelen en stereotypen over meisjes en mbo techniek ontmaskerd en wordt ingegaan op de vraag: waarom willen we eigenlijk meer meisjes en vrouwen in de techniek? Daar kunnen we kort over zijn: omdat zij  andere ervaringen en perspectieven met zich mee brengen. Diversiteit brengt innovatie en kwaliteitsverbetering met zich mee. Tenslotte gaan we alle argumenten waarom het maar niet wil lukken parkeren, om ruimte te maken voor de vraag: als we er nu van uitgaat dat het wél gaat lukken, wat zou dan onze eerste stap zijn?

11.30 Interview ambassadeurs ‘Meer meisjes in mbo techniek’

Met:

 • Trudy Vos, lid College van Bestuur ROC van Twente
 • Anne-Hilde Feijth, onderwijsmanager Deltion College
 • Margret te Stroete, onderwijsmanager ROC Midden Nederland
 • Marieke Perdok, beleidsmedewerker Dienst Onderwijs en Kwaliteitszorg

12.00 – 13.00 lunch

13.00 – 15.00 Break-out sessies

15.00 Toekomstbrainstorm Samen stappen zetten

          Met:

 • Thea Koster, lid College van Bestuur Deltion College en voorzitter Techniekpact
 • Jan van Nierop, ambassadeur Sterk Techniekonderwijs bij Stichting Platforms VMBO

16.00 Borrel

Break-out sessies

Ronde 1: 13.00 – 13.50 uur

 1. Framing: De taal van techniek. Hoe je meisjes met taal verleidt tot techniek
  Door: Jolijn Mes, Taalstrategie

Eén van de meest krachtige en onzichtbare beïnvloeders is taal. Door de kracht van taal tussen de regels door in te zetten, kun je je overtuigingskracht enorm vergroten zonder dat je meer hoeft te beargumenteren. In deze workshop krijg je concrete tips en tricks hoe je jongeren enthousiast krijgt voor een toekomst in de techniek.

 1. Proefsessie: Leve het verschil! Gender bias herkennen en voorkomen.
  Door: Akke Visser en Annemijn Smulders, VHTO

Het aantal vrouwen in techniek en ICT is in Nederland nog altijd laag. Een belangrijke oorzaak hiervan is de stereotype manier waarop we naar opleidingen en beroepen kijken. Doe mee aan deze proefsessie en word je bewust van je eigen (bewuste of onbewuste) vooroordelen ten aanzien van meisjes en techniek en ICT.

 1. Workshop: Inclusief begeleiden van stages.
  Door: Margret te Stroete, ROC Midden Nederland en Danielle Koeman, mbo Rijnland

Waar lopen vrouwelijke studenten tegen aan bij stagebedrijven? Wat kun je als stagebegeleider doen om te zorgen dat voor alle studenten de stage een positieve ervaring is? Hoe zorg je dat vrouwelijke studenten bij een geschikt stagebedrijf geplaatst worden? En wat is de verantwoordelijkheid van het bedrijf hierbij? We gaan in gesprek en delen ervaringen en tips.

 1. Design (Y)our Future: samen met bedrijven meisjes enthousiasmeren.
  Door: Cocky Booij en Jara Frederiks, VHTO

Design (Y)our Future is een project voor vmbo-meisjes naar een idee van VHTO, dat door sponsoring van Microsoft en in samenwerking met vijf mbo-scholen wordt uitgevoerd. Hoe werkt deze vorm van publiek-private samenwerking? Hoe werken deze partijen samen om meer vmbo- en mbo-meisjes te enthousiasmeren voor mbo-ICT? En hoe geef je zo’n samenwerking vorm?

Ronde 2: 14.00 – 14.50 

 1. Workshop framing: De taal van techniek. Hoe je meisjes met taal verleidt tot techniek. (zie beschrijving boven bij ronde 1)
 2. Lessons learned: Meer meisjes in mbo-techniek.
  Door: Lia Bleijenberg, VHTO

Drie jaar samenwerken voor ‘Meer meisjes in mbo-techniek: de oogst. Wat zijn de resultaten, de kenmerken en de lessen voor de toekomst? In deze workshop delen we inzichten en kennis van 20 mbo-scholen die zich inzetten voor duurzame diversiteit.

 1. Workshop: Op weg naar inclusieve didactiek in het mbo.
  Door: Cocky Booij, VHTO en een aantal mensen uit de praktijk

Als je meer meisjes in je opleidingen krijgt, moet je dan ook iets veranderen aan de manier waarop je lesgeeft? Of aan de opleidingen die je aanbiedt? Een aantal mbo’s en VHTO vinden van wel en pasten hun didactische aanpak aan. Hoe deden ze dat en wat zijn de ervaringen tot nu toe?

 1. Proefsessie: Aan de slag met je meidenpanel! Organiseer een Lefgesprek.
  Door: Marijn van Dongen, Platform Talent voor Technologie

Wil jij meer meisjes interesseren voor jullie technische studies? Of wil je zorgen dat zij zich echt welkom voelen op school? Misschien hebben je studentes zelf wel de oplossing: vraag het ze in het Lefgesprek! Met het Lefgesprek krijg je diepgaand inzicht in wat nodig is om meer meisjes te werven en te behouden. Wat gaat goed? Kan er iets beter? Wat is daarvoor nodig? Een perfecte manier om je meidenpanel invulling te geven.